donderdag 29 juni 2023

Runderbouillon

Verse Runderbouillon Ingredienten Ongeveer 1 kilo schenkel en mergpijp en botten met vlees zoals rib of nekbotten (vraag je slager ernaar). Mergpijp geeft smaak en daar zitten weer specifieke nutriënten in.
• Ongeveer 3 liter water; • 100 ml limoen, vers geperst in een limoenpers; • 2 Wortels; • 2 uien, kan cholesterolgehaltes balanceren; • 1 stuk prei; • 2 selderijstengels; • 5 takjes tijm, het kruid is heilzaam bij ademhalingsklachten; • 2 laurierbladeren; • 1 tl peperkorrels, geplet; • 1/2 bosje peterselie, stimuleert de lever en heeft een reinigende werking op het bloed; • Zeekraal of zeezout; • Soeppan; • Soeplepel; • Snijplank; De soepketel heel breed inzetbaar De soepketel is ook uitermate geschikt voor gebruik op zelfbedienings-buffetten. Ook inzetbaar voor het warmhouden van sauzen, kerriespijzen, hotdogs, sateh etc. De warm-houdketels zijn ook te gebruiken in foodtrucks, verjaardagen, buitenactiviteiten. Ook bij evenementen als sport in te zetten, zo is er altijd iets warms om het lichaam te herstellen van inspanning. Bereiding Zet de schenkel en mergpijp onder water in een grote pan met de azijn, laat 1 uur staan. Braad ondertussen de botten met vlees aan in een braadpan of in de oven op 180°C tot ze mooi bruin zijn (er zijn ook recepten die deze stap overslaan). Voeg het gebraden vlees en kruiden toe Voeg het gebraden vlees toe aan de botten in de pan en voeg de tijm, de laurierbladeren en de peperkorrels toe. De groenten en de peterselie voegen we pas toe na ongeveer 10 minuten, gebruik voldoende koud water toe zodat alles onderstaat. Het is belangrijk om met koud water te beginnen, als de ingrediënten langzaam opwarmen in het water openen de vezels beter. Laat de ingrediënten langzaam opwarmen Als de groente en kruidenvezels open gaan staan, komen de sappen vrij die smaak geven. Zorg wel dat je minimaal 2 cm overhoudt onder de rand van de pan want het volume neemt nog wat toe tijdens het koken. Als de bouillon kookt Als het kookt zal er schuim omhoog komen. Haal dit weg met een schuimspaan, lepel of een melkzeefje (het schuim kan de bouillon een vieze smaak geven). Zet het vuur daarna zachter en laat op laag vuur sudderen (net niet koken). Als je een slowcooker hebt, kan je het in de slowcooker gieten en die op de lage stand zetten. Bouillon veel werk, wat is het verschil met bouillonblokjes Laat het aftreksel van het kooknat minimaal 12 uur sudderen, maar het kan zelfs 72 uur. Voeg een beetje limoen toe, zodat de voedingsstoffen beter uit de basis ingrediënten van de soep gehaald kan worden. Bij kant en klare bouillonblokjes, krijgen we teveel zout binnen. Haal de botten uit de soep, zeef het vocht dan door een vergiet Voeg de stukken vlees en eventueel merg dat nog in de botten zit weer toe. Eventueel kan je het nu ook op smaak maken met zout, maar dat kan je ook doen op het moment dat je de bouillon gaat gebruiken. Laat in de koelkast afkoelen Er komt een laag vet bovenop als het afgekoeld is, schep dat er af. De bouillon zelf lijkt nu wel gelatine, dan hebben we de juiste voedingsstoffen te pakken! Verdeel de aromatische vloeistof gemaakt van vlees en groenten in kleine bakjes. De getrokken bouilonsoep zit vol eiwitten, voor spierherstel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kostentoelichting Orthomoleculair indicatierapport en consulteringen

Een indicatierapport ontstaat uit aangeleverde zelfkennis en wordt verzameld met de volgende tools, die ingevuld worden via Google formulier...