vrijdag 19 juli 2019

Vitamine B-12 tekort


Bij elk ziektebeeld waarbij de geestelijke gezondheidszorg
ingeschakeld wordt, zou eerst gekeken moeten worden of
er niet een tekort aan vitamine B12 is.
Een B12 tekort, kan ontstaan door een darm en
maagslijmvlies beschadiging en zijn mogelijk te
herstellen met voeding en voedingssupplementen,
laat je goed informeren, na de werking van
voedingssupplementen, begin niet zomaar met
een dergelijk supplement, voordat er door iemand
met specialistische kennis naar gekeken heeft.
Enkele gevolgen van een B12 tekort
• Zenuwpijn en of neurologische klachten;
• Chronisch Vermoeidheid;
• Concentratiezwakte;
• Geheugenzwakte;
• Woordvindingsstoornis;
• Terugkerende infecties;
• Slecht genezende wondjes;
• Ontstekingen ( tot abcesvorming toe );
• Bloedarmoede in de voorgeschiedenis;
• Maag of darmproblemen;
• Krachtvermindering in benen en armen;
• Verschijnselen van trombose en osteoporose;
• Lange ziektegeschiedenissen, veel dokters bezocht zonder (blijvend) resultaat;
• Aanhoudende en hardnekkige schimmelinfecties, zie hieronder het menselijk microbioom
• Andere mogelijke oorzaken van een Vitamine B12-tekort
Zoals: Verminderde productie Intrinsieke factor;
• Invloed van keizersnede en borstvoeding Overdracht van bacteriën van moeder op kind;
• Informeren over foliumzuur;
• Hemoglobine gehalte en bloedwaarden;
• Methylmalonzuur en MMA;
• Gratis indicatietesten "Lekkende darm/maag"en "B12 tekort

woensdag 3 juli 2019

Het menselijk microbioom

Wat betekenen bacteriën voor onze gezondheid?

Direct na de geboorte raakt ons lichaam bevolkt door miljarden verschillende bacteriesoorten, gezamenlijk het menselijk microbioom genoemd. Ze zitten op de huid, in de mond en darmen en in de longen en vagina. Eigenlijk overal waar ons lichaam grenst aan de buitenwereld. Samen leveren deze bacteriën een belangrijke bijdrage aan ons welzijn, in voor- en tegenspoed.

Ontwikkeling van het darmmicrobioom vanaf het vroege leven ó dr. guus roeselers en prof. dr. jan knol ‘

De eerste 9 maanden van je leven bevind je je in de beschermde omgeving van het chorion, het buitenste vlies om het embryo van zoogdieren. Deze omgeving is vrijwel steriel. Jouw darmen zijn nog niet gekoloniseerd door micro-organismen. Op een dag, ongeveer 280 dagen na je conceptie, breekt dit vlies en begint je tocht naar de microbiële wereld. Tijdens de passage door het geboortekanaal kom je al in contact met micro-organismen uit de vaginale en darmomgeving. In de eerste uren en dagen na je geboorte kom je veelvuldig in aanraking met de vele huidmicro-organismen van de mensen die voor je zorgen. Ook hier zitten bacteriën tussen die zich kunnen nestelen in je darm, net als diverse bacteriën uit je directe omgeving. Je darmen bevatten nog relatief veel zuurstof, daar kunnen de eerste microbiële pioniers goed mee overweg. Doordat ze de aanwezige zuurstof gebruiken om te groeien, wordt je darm een zuurstofarme omgeving waarin steeds meer anaerobe darmbacteriën als Bacteroïdes, Bifidobacterium en Clostridiales gaan domineren. Na één of meer weken, beschik je al over een heus darmmicrobioom, een complex microbieel ecosysteem in je darmen.’

Invloed van keizersnede en borstvoeding Overdracht van bacteriën van moeder op kind tijdens de geboorte lijkt een belangrijk moment in de vorming van ons darmmicrobioom te zijn. Deze hypothese wordt ondersteund door het feit dat het darmmicrobioom bij kinderen geboren met een keizersnede sterk verschilt van die van kinderen die op natuurlijke wijze geboren worden. In eerste instantie worden kinderen geboren via een keizersnede gekoloniseerd door micro-organismen afkomstig uit het ziekenhuis en huidbacteriën van verplegend personeel. Opvallend hierbij is de zeer matige aanwezigheid van bifidobacteriën en de totale afwezigheid van Bacteroïdes-soorten. In het vroege leven speelt ook voeding al een grote rol in de ontwikkeling van het darmmicrobioom. Moedermelk bevat suikerverbindingen(oli gosachariden) die door baby’s niet verteerd kunnen worden omdat ze de daar benodigde enzymen voor missen. Bifidobacteriën zijn juist specialisten in het benutten van deze oligosachariden, en hebben hierdoor een competitief voordeel ten opzichte van alle andere bacteriën en kunnen de babydarm snel koloniseren. Bij zuigelingen die borstvoeding krijgen kunnen de bifidobacteriën toenemen tot wel 95% van het totale aantal darmbacteriën. Fabrikanten voegen daarom vaak specifieke onverteerbare oligosachariden (prebiotica) toe aan flesvoeding om de groei van bifidobacteriën te stimuleren. Toch blijft het adagium: borstvoeding is de beste voeding voor baby’s.

Er zijn aanwijzingen dat ook overdracht van bacteriën via de moedermelk bijdraagt aan de totstandkoming van het darmmicrobioom. Het is echter onduidelijk waar deze vandaan komen. In moedermelk zijn groepen bacteriën waargenomen die kenmerkend zijn voor de darmomgeving. De zogenaamde endocytose-hypothese, gaat er van uit dat tijdens de bevalling de doorlaatbaarheid van de darmwand toeneemt, waardoor darmbacteriën via de bloedbaan in de melkklieren terecht kunnen komen. Deze hypothese is controversieel omdat bloed als steriel wordt beschouwd. Wanneer er toch bacteriën in terechtkomen, worden deze in de regel snel verwijderd zodra het bloed de lever passeert. Wanneer bacteriën de bloedbaan binnendringen en een infectie veroorzaken, spreken we van bloedvergiftiging of sepsis, een levensbedreigende situatie. Voorstanders van de endocytose
hypothese suggereren dat tijdens de bevalling een bijzondere situatie ontstaat waarin het lichaam tijdelijk bacteriële circulatie faciliteert. Critici gaan er echter vanuit dat tijdens het zogen zoveel uitwisseling van bacteriën plaatsvindt tussen de mond, tepel en melkklieren dat de micro-organismen in en op de tepel ook darmbacteriën herbergt.

Over op vast voedsel

De overgang van melk naar vast voedsel, dat ook wel spenen wordt genoemd, is een periode in een mensenleven waarin het darmmicrobioom het meest drastisch verandert. Zodra een kind voor het eerst hapjes vast voedsel gaat eten, vindt er een ware explosie van microbiële diversiteit plaats. Vast voedsel zorgt voor nieuwe energiebronnen en bouwstenen voor het darmmicrobioom. Nieuwe bacteriesoorten kunnen floreren. De microbiële samenstelling van de darmen van het jonge kind gaat nu lijken op die van een volwassene. De aantallen bifidobacteriën nemen af en vooral bacteriën die korteketenvetzuren produceren, zoals boterzuur, nemen sterk toe. Vanaf ongeveer drie jaar heeft het darmmicrobioom van een kind de stabiele samenstelling zoals bij volwassen mensen wordt teruggevonden, maar die wel van persoon tot persoon verschilt net zoals een vingerafdruk. Het ecosysteem heeft zich dan ontwikkeld van enkele dominante groepen tot een enorme divers en complex systeem. Het darmmicrobioom wordt nu stabiel gedomineerd door de bacteriële fyla Bacteroidetes en Firmicutes. Bifidobacteriën zijn ook nog steeds aanwezig, maar in lagere aantallen.

Verstoring en verandering van biodiversiteit Die grote biodiversiteit in het volwassen darmmicrobioom heeft een groot voordeel, te vergelijken met een regenwoud of een koraalrif. Het complexe ecosysteem zal verstoringen en invasies beter kunnen weerstaan als er veel verschillende soorten planten en dieren in voorkomen. Het tijdelijk wegvallen van één soort zal in een dergelijk divers systeem geen groot gat achterlaten. Er zijn aanwijzingen dat bij het optreden van allergieën, obesitas en darmaandoeningen, en bij fragiele ouderen, de biodiversiteit van het darmmicrobioom afneemt. Vergelijkbaar met erosie die optreedt in een tropisch regenwoud nadat er een bosbrand heeft gewoed. Iets soortgelijks kan gebeuren als krachtige antibiotica in de darmen het microbiële leven op zijn kop zetten, zeker bij zeer jonge kinderen. De ontwikkeling van dit ecosysteem wordt dan langdurig verstoord. In gezonde volwassenen blijft dit diverse ecosysteem stabiel tot een leeftijd van ongeveer 75 jaar. Daarna vermindert de diversiteit. Vooral anaerobe bacteriën lijken in diversiteit en aantallen te verminderen terwijl opportunistische aerobe bacteriën juist toenemen. In de darmen van honderdjarigen vindt men relatief meer opportunistische ziekteverwekkende bacteriën die ontstekingen kunnen stimuleren en relatief minder van Faecalibacterium prauznitzii, een boterzuurproducerende bacteriesoort die juist ontstekingen remt. In het bloed van honderdjarigen treft men ook meer van bepaalde cytokines aan, moleculen die een belangrijke rol spelen in ons immuunsysteem. De cytokines die toenemen in het bloed van honderdjarigen spelen een rol bij ontstekingen.

Darmmicrobioom en gezondheid Er ontstaat steeds beter inzicht in de relatie tussen de ontwikkeling van het darmmicrobioom in het vroege leven en gezondheid later. Uit onderzoek met bacterievrije muizen, die geen microbioom hebben doordat ze vanaf de geboorte in een steriele omgeving opgroeien, is bijvoorbeeld gebleken dat darmbacteriën cruciaal zijn voor een goede ontwikkeling en functioneren van de darm, het immuunsysteem en metabolisme. Bovendien kan een normale ontwikkeling van het darmmicrobioom in het vroege leven bijvoorbeeld verstoord worden door geboorte via een keizersnede, stevige antibioticakuur of door het opgroeien in een super schone omgeving. In die gevallen zou je de samenstelling van het darmmicrobioom gericht kunnen beïnvloeden via voeding die bepaalde voedselingrediënten (prebiotica) voor essentiële darmbacteriën kan bevatten, of de bacteriën zelf (probiotica) of een mix daarvan (synbiotica). Ook het eten van veel vezelrijke voeding zoals groente, fruit en volkoren producten lijkt positieve effecten op het darmmicrobioom te hebben. Dat een gezonde microbioomsamenstelling een gunstig effect heeft op het immuunsysteem, is bijvoorbeeld aangetoond bij kinderen met allergisch eczeem. Veertig procent van de baby’s met eczeem ontwikkelt later astmatische klachten. Dat wordt ook wel ‘de allergische mars’ genoemd.

Doe de test: ➠ http://bit.ly/indicatie-test

Vermoed jij dat je last hebt, van een slijmvliezen die niet goed werken, heb je last van darm of maagproblemen? Vraag dan een gratis lekkende darm en/of maagslijmvlies indicatie test aan. 



dinsdag 2 juli 2019

De darmmicrobiota en de invloed van maagzuurremmers

Verminderd maagzuur kan zorgen voor een toename van ongunstige bacteriën in de dunne darm. Toename van ongunstige bacteriën in de dunne darm kan een opgeblazen gevoel geven. De druk die daardoor ontstaat op de maag kan leiden tot een reflux.
1. Maagzuurremmers, zoals omeprazol, ranitidine en calciumcarbonaat, verminderen de hoeveelheid maagzuur in de maag.
2. Afname maagzuur Voldoende maagzuur is belangrijk voor de vertering van voedsel (eiwitten), de opname van vitamine B12 en magnesium en als barrière tegen het binnendringen van ongunstige bacteriën.
3. Bacteriële overgroei Wanneer ongunstige bacteriën die de maag hebben overleefd en onverteerde eiwitten in de dunne darm terecht komen, dan kan dit leiden tot een overgroei aan ongunstige bacteriën, ook wel ‘small intestinal bacterial overgrowth’ (SIBO) genoemd
5. Reflux Een opgeblazen gevoel geeft een verhoogde druk op de maag, wat opnieuw kan leiden tot het gevoel van brandend maagzuur (reflux).
4. Opgeblazen gevoel Een overgroei van ongunstige bacteriën in de darm kan leiden tot een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn. Een opgeblazen gevoel en buikpijn direct na het eten kunnen duiden op een SIBO.
SIBO staat voor: Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Een bacterie overgroei in de dunne darmen.
Symptomen van SIBO zijn: constipatie, diarree (of diarree afgewisseld met constipatie), misselijkheid, opgeblazen buik, gasvorming, buikpijn, tekort aan B12 en andere vitaminen en mineralen, huidklachten, chronische ziektebeelden, zoals fibromyalgie, CVS, diabetes & verteringsproblemen.
SIBO tast het slijmvlies aan in de darm of maag, waardoor er lekkages kunnen ontstaan en vitaminen en mineralen niet meer goed opgenomen worden en afvalstoffen kans zien om via de darmwand de bloedbaan binnendringen en zo bij organen komen om de ontstekingen verder uit te breiden.
Doe een gratis test voor de lekkende darm/maag indicatietest
Doe de test: ➠ http://bit.ly/indicatie-test

Eikenprocessierups

Let op! Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan in sommige gevallen voor ernstige allergische reacties zorgen. Bel of laat 1-1-2 bellen wanneer je na contact met een eikenprocessierups benauwd wordt of dikke tong, lippen of oogleden krijgt.
Vaakst voorkomende symptomen
Irritatie van de huid, ogen en luchtwegen. Steeds hevigere klachten bij elk nieuw contact.
Handelingen bij klachten
Niet krabben of wrijven.
Probeer de brandharen van de huid te verwijderen met plakband of kleefpleister.
Spoel de huid en/of ogen goed met lauw water.
Doe kleding waarin de brandharen zitten uit. Was de gedragen kleding op minstens 60° C.
Bestrijd de jeuk met verzachtende crème op basis van Aloë Vera, Calendula, menthol of Eucalyptus.
Wanneer verdwijnen de klachten?
Doorgaans binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloe Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.
Voor informatie over de Aloe Vera Gelly, bel: 06-41979305
Of stuur een mail naar info@albican.nl


Gel verkrijgbaar in mijn winkel
ARTIKELNUMMER 61
20,09 EUR
INHOUD: 118 ML

Koop nu

maandag 1 juli 2019

Mango gezond voor de huid en de lever


De mango kan je lever een handje helpen te ontgiften. We halen veel giftige stoffen uit de omgeving. Als voorbeeld alcohol, cafeïne en heel veel stoffen die het lichaam van nature zelf niet kan verwerken. De lever heeft het daardoor zwaar te voorduren. Voedingstoffen worden uiteindelijk minder gemakkelijk opgenomen door maag en darmen. Het kost het lichaam veel energie en vitamine B om al die stoffen te verwerken. Wist je dat de huid communiceert met de lever en als het niet goed met je huid gaat, dat ook een teken kan zijn, dat je lever niet goed werkt. Uiteindelijk zal je zelfs beter je slapen als de lever in gezonde conditie is.
Doe de test: ➠ http://bit.ly/indicatie-test ( Indicatietest lekkende slijmvliezen, maag/darm kanaal)
Kipreepjes met mango-avocadosalsa
Ingrediënten
• 500 kip;
• Zeekraal of kelpzout
• 1 rijpe mango
• 3 tenen knoflook
• 1 kleine zoete aardappel
• IJsbergsla
• 1 limoen
• Peper
• 8 radijsjes
• Tabasco
• 2 eetlepels gehakte koriander
• Sjalotjes
• Rijstvliesolie, of geraffineerde kokosolie
• Zilvervliesrijst
Bereidingswijze:
Snijd de zoete aardappel in stukken en kook deze gaar, snijd de zoete aardappel later in stukjes. De limoen wassen, schil raspen en limoen uitpersen. Mango en avocado schillen en in kleine blokjes snijden. Vermengen met 3 eetlepels limoensap. Radijsjes en lente-ui schoonmaken en in stukjes snijden. Alles met de gehakte koriander vermengen en voeg de limoenrasp toe. 1 eetlepel palmsuiker erbij. Deze salsa een uurtje afgedekt in de koelkast laten staan. Zilvervliesrijst koken. Kip in reepjes snijden, voeg zeekraal of kelpzout en peper toe. Knoflookteentjes en sjalotjes in plakjes snijden. Olie verhitten en bak de reepjes kip, met de plakjes knoflook en sjalotjes, voeg de zoete aardappel toe en bak de salsa nog 5 minuten mee. Serveren met rijst, sla en wat plakjes radijsjes
Mango bewaren en wanneer eetbaar
Mango is een heerlijke, sappige fruitsoort, als je de mango koopt, let er dan op, dat de mango geen donkere plekken aan de buitenkant heeft, want dan is de mango binnen ook niet goed. De beste mango heeft een gerimpeld huidje en hoeft niet op de fruitschaal. Het beste bewaar je de mango in een koelkast lade en dan blijven ze nog ruim een week goed, ze zijn dan zalig.


Limoen het vitamine C bommetje bij griep

Als je elke dag een limoen eet, kun je niet zo snel griep krijgen. Het drukke leven maakt het vaak onmogelijk om een voedzaam ontbijt te ...